Recepten

VOLKOREN ZADENBROOD

Zelf brood maken is toch zo lekker! Alleen kost het vaak veel tijd, maar met dit recept ben je zo klaar! Een lekker gevuld brood om voor de lunch of als tussendoortje te eten, dit volkoren zadenbrood. Maar zoals ik al zei het kost slechts tien minuten om te maken (heel fijn) en daarna hoef je alleen nog maar op de oven te wachten tot ie klaar is.

INGREDIËNTEN:
* 250 gram volkorenmeel
* 100 gram havermout
* 75 gram pompoenzaden
* 75 gram zonnebloempitten
* 75 gram lijnzaad
* 2 tl bakpoeder
* 500 ml griekse yoghurt
* 5 el olijfolie
* 4 el ahornsiroop
* 1 tl zeezout

BEREIDINGSWIJZE VAN HET VOLKOREN ZADENBROOD:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Doe alle droge ingrediënten, het volkorenmeel, havermout, pompoenzaden, zonnebloempitten, lijnzaad en bakpoeder bij elkaar in een kom en mix door elkaar. Doe in een andere kom de yoghurt, olie, ahornsiroop en zeezout bij elkaar en meng het geheel met een garde. Voeg nu het natte mengsels bij de andere kom in en mix het geheel goed door elkaar.

Giet de broodmix in een met bakpapier beklede of ingevette cakevorm. Bak het brood voor de eerste 20 a 25 minuten op 180 graden en verlaag daarna de temperatuur tot 150 graden voor de laatste 60 minuten om het brood goed te bakken. Om te testen of het brood klaar is gebruik je een satéstokje. Als het stokje er droog uit komt dan is het brood klaar. Haal het brood uit de oven en laat goed afkoelen.

Eet smakelijk!

Pompoensoep

Om de week eet ik wel een kommetje pompoensoep, heerlijk! Lekker met pompoen, winterwortel en geroosterde paprika én ook nog eens zo klaar!

Benodigdheden:
* 1 kleine pompoen
(in stukjes)
* 1 fijn gesneden ui
* 1 teentje uitgeperste knoflook
* 1 groente bouillon blokje
* 2 stukjes geroosterde paprika

De pompoen snijd je in stukjes, bij een biologische pompoen kan je de schil gewoon laten zitten, wel even wassen.
Eerst fruit je de ui en de knoflook in een beetje olijfolie, daarbij voeg je de wortel, geroosterde paprika en de pompoen.
Even goed bakken.

Doe daarbij ongeveer 200 ml net gekookt water en een bouillon blokje.
Even 15 minuten laten pruttelen op laag vuur, met de deksel op de pan.
Daarna met de staafmixer of in de blender alles mixen.
Eventueel nog wat water toevoegen als je het te dik vindt.
Als garnering heb ik zelf nog wat geroosterde paprika als laatste in de kom soep gedaan.Eet smakelijk!!!

GEVULDE PUNTPAPRIKA MET KURKUMA COUSCOUS

Voor 2 personen (als hoofdgerecht), of 4 personen (als voorgerecht)

Benodigdheden:
* 2 grote puntpaprika’s
* 60 gram volkoren of gewone couscous
* 50 gram zwarte bonen, uitgelekt en afgespoeld
* 50 gram feta
* 2 eetlepels zonnebloempitten
* 1 grote theelepel kurkuma
* 1/2 theelepel komijnzaad
* een flinke snuf peper en zeezout
* optioneel, een handje verse bieslook
* olijfolie om in te vetten
*Vet de ovenschaal in met wat olie en verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd dan de paprika’s doormidden en verwijder de zaadlijsten.

Maak ondertussen de vulling. Bereid de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking. Roer dan de kurkuma, komijnzaad en peper en zout door de couscous. Snijd de feta in blokjes, en meng deze samen met de zwarte bonen en 1 eetlepel zonnebloempitten, door de couscous.
Schep dan de couscous in de paprika’s en strooi de resterende zonnebloempitjes erover. Zet de ovenschaal dan 20 minuten in de oven. Bestrooi de gevulde paprika’s voor je ze serveert nog met een handje verse bieslook.

Nasi

Voor 4 personen

Benodigdheden:
* 200 gr zilvervliesrijst
* Een groentenmix van prei, wortels, rode ui en kool
* Bouillon blokje kip
* Zout en peper
* 1 ui
* 1 of 2 teentjes knoflook
* Scheutje olijfolie
* 4 kippenpootjes
* 4 eieren met een scheutje sojasaus en sesamolie voor de specerijenmix
* 2 tl gemalen komijnpoeder
* 1 tl kurkurma
* Stukje verse gember ( door de knoflookpers )
* 2 tl gemalen koriander
* 2 tl laos
* Even samen mengen in een schaaltje

Kook de rijst 20 minuten samen met het bouillonblokje.
In de oven worden ondertussen de kippenpootjes gegrild.
Wil je pittige nasi, dan kan je een pepertje toevoegen, laat dan de zaadlijsten in de peper zitten dan wordt het goed pittig of anders verwijder je de pitjes en dan is het iets minder pittig.
Maak met behulp van een staafmixer de ui, knoflook en peper heel fijn.
Verhit in een wok 1 eetlepel olijfolie en bak hierin het uienmengsel zachtjes gedurende 1 minuut. Voeg de groentenmix toe en bak dit even kort, roer dan de specerijenmix erdoor. Daarna bak je de gekookte rijst mee.
Als laatste roer je de geklutste eieren erdoorheen, bak dit nog ongeveer 10 minuten.
Je zult merken dat de nasi nu veel minder zout is, dan uit een kant en klaar zakje. Zout kun je naar eigen smaak toevoegen of gebruik wat sojasaus ( kikkoman groene dop )
Tips

* De specerijenmix kun je natuurlijk in grotere hoeveelheden maken en apart in afgesloten potje bewaren. * Dit is ook een prima basis voor bami

Clafoutis met banaan

Heerlijk toetje!

Benodigdheden:
* 2 rijpe bananen
* 2 eieren
* 4 el amandelmeel
* 1 tl vanillepoeder
* 1 tl bakpoeder

Nodig; kleine springvorm, bakpapier
Bereiden: Verwarm de oven voor op 180 graden.
Kluts de eieren los in een schaaltje.
Prak 1 banaan en doe deze bij de eieren. Schep nu het amandelmeel door het eimengsel en voeg de vanillepoeder en bakpoeder toe.
Leg een stukje bakpapier in de springvorm en laat het eimengsel in de springvorm lopen. Snij de tweede banaan in plakjes en leg deze plakjes als topping op het eimengsel. Schuif de springvorm in de oven en bak in ongeveer 25 minuten gaar.

Rode pesto

Voor 4 personen

Benodigdheden:
* 100 gram zongedroogde tomaatjes
* 2 gegrilde paprika's
* 1 of 2 teentjes knoflook
* Een flinke hand amandelen
* Flinke scheut olijfolie

Voeg alles bij elkaar in de blender en goed mixen, voeg steeds een beetje olijfolie toe zodat het een goede sausdikte krijgt

Wentelteefjes

Wentelteefjes, op een andere manier gezoet dan met witte suiker.

Benodigdheden:
*2 bruine volkoren boterhammen
*2 eieren geklutst
*Scheut halfvolle melk
*Kaneel
*Honing

Mix de eieren en een scheut melk met een vork, leg de boterhammen er 1 voor 1 in. Even omkeren zodat beide kanten de melk/eieren kunnen opnemen. Vervolgens leg je ze op een bord en schenk er wat honing bovenop.
Daarna even bakken in de koekenpan, temperatuur niet te hoog anders bestaat de kans dat je de honing verbrand.
Na het bakken licht bestrooien met kaneel.

Eet smakelijk!

 

Kwarkbollen

Verse Kwarkbollen fris van smaak.

Benodigdheden voor 10st.
*250 gr magere kwark
*100 gr speltbloem en 100 gram volkorenmeel
*2 eieren
*25 gr havervlokken
*50 gr rozijnen
*40 gr gemengde noten of zoals ik heb gedaan, zonnebloempitten en pecannoten?
*2 tl bakpoeder
*1 tl kaneel
*Flinke snuf zout

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden (hete lucht).
Meng de kwark en de eieren door elkaar.
Voeg de speltbloem, volkorenmeel, het zout, het bakpoeder en de kaneel toe en meng het een spatel.
Hak de noten grof en meng dit samen met de rozijnen door het deeg.
Voeg 25 gr havervlokken toe en meng het nog even kort door elkaar.

Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Verdeel het deeg met een ijsschep of 2 lepels over de bakplaat. Garneer de bovenkant met wat havervlokken.
Bak de kwarkbollen in 18 – 20 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven.

Smullen maar!!

 

Pastasalade met makreel

Op warme dagen eet ik het liefst koude salades. Dit is een van mijn favoriete maaltijdsalades! Boordevol met gezonde ingrediënten, het allerlekkerst als je hem een paar uur in de koelkast hebt laten staan en zowel als volledige avondmaaltijd als bijgerecht bij de barbecue te eten. Werkelijk iedereen lust deze salade. En hou je niet van vis? Dan doe je er toch kip- of kalkoenfilet in?

Wat heb je nodig (flinke bak):
* 1 gerookte makreelfilet
* 4 tomaten
* ¾ komkommer
* 1 kleine ui
* verse sperziebonen of uit blik
* 2 hardgekookte eieren
* 200 gr ongekookte pasta
* 6 à 7 augurken
Voor de saus
* 2 ½ eetlepel mayonaise
* 1 eetlepel ketchup
* Scheutje augurkensap
* knijpje mosterd

BEREIDINGSWIJZE VAN HET PASTASALADE MET MAKREEL:
Kook de pasta beetgaar, maak de makreelfilet goed schoon of gebruik makreelfilet uit blik.
Snij de tomaten, augurken, ui, eieren en komkommer in stukken.
Spoel de pasta goed onder koud water af.
Voeg alles bij elkaar en roer de saus erdoorheen.
Schep als laatste de boontjes erdoor.

Eet smakelijk!

[display-posts category="recepten" posts_per_page="10" order="ASC" orderby="date"]

WhatsApp chat